Hvilke sygdomme falder ind under denne betegnelse?
Erhvervssygdomme kalder man de sygdomme, der udelukkende eller fortrinsvis skyldes forhold i forbindelse med folks daglige arbejde eller erhverv.
Det drejer sig om så vidt forskellige lidelser, at det kan være vanskeligt at sige noget generelt om dem, men bekæmpelsen af dem retter sig i første række imod en ændring af de forhold på arbejdspladserne, der fremkalder lidelserne. I tilfælde, hvor en sygdom kan henføres til sådanne forhold, kan der - efter et lægeligt skøn - ydes erstatning til den sygdomsramte fra arbejdsgiverens lovpligtige ulykkesforsikring. I den yderste konsekvens kan invalidepension komme på tale.
Ifølge bekendtgørelse fra Socialministeriet af 25. oktober 1976 har læger og tandlæger pligt til at anmelde så vel klare som formodede tilfælde af erhvervssygdomme, som de gennem deres arbejde bliver bekendt med.
Samme pligt gælder for sygehuse og klinikker.
De anmeldelsespligtige sygdomme er for eksempel dem, der er forårsaget af en lang række kemiske stoffer, der bruges i metal-industrien, farveindustrien, medicinal-industrien, på kunstgødningsfabrikker, i laboratorier, ved fremstilling af ukrudts- og skadedyrs-bekæmpelsesmidler samt i plastic- og sprængstof-industrien.
Anmeldelsespligten omfatter også hudsygdomme af anden årsag, der erhverves på arbejdspladsen, samt sygdomme, som er fremkaldt ved indånding af stoffer, for eksempel støvlungelidelser som silikose og asbestose, der dog er blevet sjældnere, efter at der er sørget for mere effektiv ventilation, hvor der arbejdes med dette stof (se silikose og asbestose).
Også erhvervsbetinget bronkitis, astma og bagersnue er anmeldelsespligtige erhvervssygdomme.
Det samme gælder lidelser, der skyldes rent fysiske påvirkninger som stråling, støj, der giver høretab , og knogle- og ledsygdomme, som skyldes rystelser som vibrationer fra maskiner, der anvendes til hamring, mejsling, knusning og polering.
Som eksempel kan her nævnes det begreb inden for dele af industrien, der giver de såkaldte hvide fingre - blege, blålige fingre med tabt føleevne - også kaldet Raynauds sygdom (se Raynauds sygdom). Denne lidelse kan behandles medikamentelt, men kræver i alvorlige tilfælde operation.
Seneskedebetændelse, rygskader og kræft, fremkaldt ved påvirkning af organiske forbindelser, er også anmeldelsespligtige og kan i givet fald medføre, at sygdomsramte får erstatning efter gældende regler, når lægeattest foreligger, eventuelt tillige erklæring fra en speciallæge.
Et led i bekæmpelsen af erhvervssygdomme er den landsdækkende arbejdsmedicinske klinik på Rigshospitalet i København og den nyoprettede klinik i Århus, der principielt kun har Århus amt som arbejdsområde.
Der foreligger ikke nogen fyldestgørende statistik over hyppigheden af de forskellige erhvervssygdomme i Danmark, men hudlidelserne udgør erfaringsmæssigt en ret stor procentdel af dem.
Stress-lidelser vil sjældent kunne anerkendes som. egentlige erhvervssygdomme, da de næsten aldrig rammer personer udelukkende på grund af deres arbejde, men oftest dem, der har tilpasningsvanskeligheder så vel på arbejdspladsen som i hjemme livet, og så er psykiatrisk eller social bistand det mest hensigtsmæssige.
.............................................................................................................