Hvorfor opstår der knoglesvind hos kvinder efter klimakteriet?
Mange læger er overbevist om, at kalksvind i knoglerne (osteoporose) ville kunne undgås, hvis kvinderne tog østrogen-piller også efter menopausen (menstruationernes ophør og dermed også ophør af kvindernes naturlige produktion af kvindeligt kønshormon, østrogen).
Nu er det ikke alle kvinder, der får kalksvind i knoglerne efter klimakteriet, men for dem, der får det i svær grad, er det en fattig trøst, at det kunne være undgået, og at de nu som ældre må gå krumbøjede med svage og skøre knogler.
Hidtil har osteoporose ikke kunnet helbredes, men der er nu for få år siden på Århus Amtssygehus startet en behandling i et samarbejde mellem laboratorielæge N. Chr. Melsen og overlæge Leif Mosekilde.
Behandlingen kaldes triple-terapi, fordi der indgår tre vigtige ingredienser, nemlig grundstoffet fluor, D-vitamin og kalcium (kalk).
Forsøgene er så lovende, at egnede kvinder med osteoporose har mulighed for at blive behandlet flere steder i landet.
Egnetheden afgøres blandt andet gennem blodprøver, der kan vise kalkomsætningen i blodet og dermed også i knogle systemet, hvor der til stadighed hos mennesket både afgår kalk og tilføres kalk i varierende mængde.
Andre danske læger er med i projektet, og ca. 300 kvinder er hidtil blevet hjulpet. Behandlingen kan gives på ethvert større sygehus.
Undersøgelsens endelige resultat vil blive offentliggjort efter en fem-mg forsøgsperiode, herunder også meddelelse om bivirkninger, for der er visse bivirkninger.
• Se osteoporose.
.............................................................................................................