Kan store doser C-vitamin forebygge forkølelse?
C-vitamin er det samme som ascorbinsyre, og ascorbinsyre forekommer i de fleste af vore levnedsmidler, i særlig høj grad i grønsager, mest i citrusfrugter, solbær og hyben, men også i kartofler, især nye kartofler.
Da C-vitamin-virkningen ødelægges ved iltning, sker der et stort tab af C-vitamin ved fødens tilberedelse, for eksempel også ved kogning.
Hvor meget ascorbinsyre et menneske har bedst af at få tilført, ved man ikke, men man får i hvert fald ikke for lidt, hvis man får den internationalt anbefalede dosis på 60 mg daglig.
De fleste her i landet får langt mere, især om sommeren, men også om vinteren, hvis de spiser en appelsin eller et æble hver dag og til overflod eventuelt også tager en enkelt vitamintablet.
Behovet for C-vitamin er noget forøget hos gravide, hos diegivende mødre og hos patienter med visse sygdomme, herunder infektionssygdomme.
Der er ingen kendte bivirkninger ved at få for meget C-vitamin, da det overflødige udskilles risikofrit (hvis man ikke overdriver helt vanvittigt), men det er en udbredt overtro, at man kan forebygge eller helbrede en forkølelse med store doser C-vitamin (ascorbinsyre).
Det har mange eksperimenter på The Common Cold Center ved London vist, at man ikke kan.
Her er talrige frivillige forsøgspersoner (studenter) blevet smittet med forkølelsesvirus og derefter behandlet med store doser C-vitaminer, og det viste sig, at selv meget store doser hverken kunne forebygge eller forkorte en forkølelsessygdom. Man kan heller ikke vaccinere imod forkølelse. Ganske vist sælges der en såkaldt forkølelses-vaccine, men den har ingen virkning på de over 100 forskellige forkølelses-virus-arter, der findes men derimod nok på de eventuelle bakterie-infektioner, der kan følge efter en voldsom forkølelse.
C-vitamin-mangelsygdommen skørbug eksisterer ikke mere her i landet.
• Se avitaminoser.
.............................................................................................................