Kirurgerne arbejder intenst og uforstyrret, mens narkoselægen sørger for, at patientens blodtryk og åndedræt er i orden.
Hvordan foregår en operation?
En moderne operation kan for uindviede virke som et mirakel, men for kirurgen og hans medarbejdere er det et fint afstemt rutinearbejde, omhyggeligt forberedt og ofte virtuost gennemført under medvirkning af en kompetent narkoselæge, en rutineret operationssygeplejerske og andre hjælpere.
Patienten får inden operationen allerede på sygestuen en beroligende indsprøjtning og køres så til et særligt narkoserum, hvor der gives narkose (helbedøvelse), afstemt efter den enkelte patient ud fra narkoselægens viden og erfaring.
Undertiden gives der tillige et curarelignende stof for at undgå muskelsammentrækninger, og patienten må samtidig have kunstigt åndedræt ved hjælp af en automatisk virkende respirator.
Uden bevidsthed køres patienten ind på operationsstuen, hvor alt er parat og nøje forberedt.
Alle er her udstyret med huer, bind for næse og mund og iført kitler og træsko, og de, der kommer i berøring med patienten, har sterile gummihandsker på.
Tilstede er operatøren, bistået af to assistenter, hvoraf den ene som regel er en fuldt uddannet læge, der selv kan operere, og den anden en yngre læge under uddannelse.
En vigtig person er operationssygeplejersken, der på et tegn fra operatøren rækker denne de rigtige instrumenter på de rigtige tidspunkter. Også hun er bistået af to assistenter, to yngre sygeplejersker.
Til stede under hele operationen er også narkoselægen (anæstesiologen), der bistås af en narkosesygeplejerske.
Narkoselægen følger nøje patientens tilstand under operationsforløbet ved hjælp af særlige måleapparaturer, der viser pulshastigheden, blodtrykket og så videre.
Patienten er tildækket, så man kun ser selve operationsfeltet.
Operationen gør ikke noget brutalt indtryk, og den gode operatør skynder sig langsomt og arbejder med skarpe instrumenter, så der ikke kommer ret meget blod, og det, der kommer, duppes straks op, så operationsstedet kan behandles ud fra den forudlagte plan og med frit udsyn til de pågældende organer.
Når operationen er tilendebragt, syes såret sammen, og patienten vækkes af en indsprøjtning og er i reglen nogenlunde klar med det samme, så spørgsmål fra operatøren kan besvares.
Patienten har ofte mærket så lidt til det hele, at vedkommende ikke har nogen erkendelse af, at operationen er overstået, men kun en fornemmelse af at have sovet godt.
Bagefter kan der komme noget ubehag og smerter i operationssåret, men de kan mildnes med indsprøjtninger og piller, og efter almindelige operationer er gennemsnitsopholdet på hospitalet en halv snes dage, alt dog afhængigt af operationens art.
.............................................................................................................