Logo

Biologiske ure

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hvad mener man, når man taler om biologiske ure, og hvordan virker de?

Der kan ikke være tvivl om, at mennesket har et system af indbyggede biologiske ure, der styrer vor tidsfornemmelse, også når vi sover.

Disse usynlige og endnu ikke udforskede ure er normalt indstillet efter døgnets 24 timers rytme, der jo afhænger af jordens drejning om sig selv i forhold til solen i løbet af et døgn.

Mange mennesker har det sådan, at når de beslutter sig til at vågne på et bestemt tidspunkt om morgenen, så vågner de også på dette bestemte klokkeslet. Andre har ikke denne evne i så udpræget grad, men kan let sove over sig.

Døgnrytmen bestemmes mærkeligt nok ikke af ydre årsager som solens gang over himmelen, men af indre ure i legemet, som man kan få til at variere lidt efter ydre årsager, men ikke med mange timer, og så vel ved skifteholdsarbejde som ved flyvning over lange afstande i retning øst-vest eller vest-øst kan der komme kludder i døgnrytmen. så det biologiske ur må omstilles drastisk, og det kan medføre ubehageligheder og mindre oplagthed end sædvanlig. Det kan medføre, at arbejdspræstationen og dømmekraften svækkes.

Der sker ikke ændring i døgnrytmen ved flyvning over lige så lange afstande i retning syd-nord eller nordsyd, for der har man dag og nat på samme tid.

Under søvnen i nattetimerne nedsættes visse funktioner, og der produceres for eksempel mindre urin end i vågen tilstand.

Ved forsøg i dybe grotter (eller forsøgsbunkers) hvor mennesker har opholdt sig frivilligt i månedsvis uden at se solen og uden at have ure med sig, bliver døgnrytmen noget længere end 24 timer, snarere 25 timer.

Mennesker, der opholder sig i grotter i 25 døgn, tror altså, at de kun har været der i 24 døgn, fordi deres tidsfornemmelse har været langsommere.

Også dyr, for eksempel insekter som bier og myrer samt planter, har indbyggede biologiske ure.

Tid og rytme kan måles ved svingninger, for eksempel pendulsvingninger, men hvordan de biologiske ure virker, er noget, man først i de senere år er begyndt at studere nærmere.

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 2.644 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her