Hvad er forskellen på kilokalorier og kilojoule?
Som måleenhed for den forbrændingsvarme, der produceres i legemet af næringsmidler i forbindelse med ilt, har man hidtil anvendt kalorier.
En kalorie er den varmemængde, der medgår til at opvarme 1 gram vand 1 grad.
I praksis regner man med kilokalorier, den mængde varme, der skal til for at opvarme 1 kg vand 1 grad.
De kaloriegivende stoffer i maden er kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, og fedtstofferne er pr. vægtenhed mere end dobbelt så kalorierige som kulhydrat og protein.
Der kan opstilles tabeller for de enkelte madvarers kalorieværdi. For eksempel indeholder 100 gram grøn salat og 100 gram agurk kun 20 kilokalorier, mens 100 gram sukker indeholder 400 og 100 gram smør 750 kalorier (kilokalorier - kcal.)
Man tager et kilo på i vægt, hver gang man indtager 3.500 kilokalorier mere, end man har brug for.
En voksen mand uden hårdt arbejde vil sædvanligvis kunne holde sin vægt uændret ved en daglig indtagelse af mad, der indeholder mellem 2.200 og 2.500 kilokalorier, mens en mand med hårdt legemligt arbejde skal have ca. 5.000 kalorier daglig, hvis vægten skal være uændret.
Siden 1978 har vi ifølge en EF -bestemmelse officielt regnet med kilojoule (kj) i stedet for kilokalorier (kcal.).
1 kilokalorie svarer til 4,184 kilojoule.
Et stykke brød med et indhold af 50 kilokalorier vil altså i dag normalt være betegnet som brød med et indhold af 210 kilojoule.
• Se joule, kosten og overvægt.
.............................................................................................................