Hvilken form for organisme er et virus?
Virus er smitstoffer, der befinder sig på grænsen imellem livløst stof og liv, men det er næppe livets urform. Det er snarere dele af bakterier, der for sig selv er begyndt en snyltetilværelse.
Virus-partiklerne er så små, at de ikke kan ses i almindelige mikroskoper, men kan anes som skygger i elektronmikroskoper (fase-kontrast -mikroskoper).
De består af en central tråd af nukleinsyre, omgivet en kappe af protein.
Udenfor en levende organisme er virus inaktivt, men inde i en levende celle går nukleinsyredelen i forbindelse med det arvebærende stof i cellekernen og kan ændre det, så virusproduktionen øges og cellen til sidst dør.
Forskellige former for virus fremkalder en lang række sygdomme som forkølelse (der kan skyldes ca. 150 former for rhino-virus), influenza (der har tre hovedtyper og mange undertyper), herpes, skoldkopper, polio, fåresyge, mæslinger og adskillige andre.
Der opdages til stadighed nye typer virus, men det er ikke dem alle, der er sygdomsfremkaldende.
Man har endnu ingen midler, der kan bekæmpe virussygdomme, når de først er kommet til udbrud, men en hel del af dem kan man forebygge gennem vaccination med dræbt eller svækket virus.
I øvrigt bekæmper organismen selv virus ved hjælp af antistofdannelse og ved produktion af interferon, et stof, der er artsspecifikt, så det ikke kan udvindes fra dyr til brug for mennesker, således som for eksempel insulinet kan.
Man kan sagtens finde midler, der kan bekæmpe virus, men ikke uden at det samtidig går ud over de celler, som virus invaderer og snylter på
Et virus-bekæmpelsesmiddel, der er helt uskadeligt for mennesker, er endnu ikke fundet og bliver det måske heller aldrig, fordi virus er så intimt forbundet med liv, at livet dræbes samtidigt med virus.
I flere år har man formodet, at visse kræftformer hos mennesket skyldtes virus, ikke mindst, fordi det er bevist, at virus kan fremkalde kræft hos dyr, men der er til dato aldrig ført bevis for, at kræft hos mennesker skyldes virus.
• Se interferon og gensplejsning.
.............................................................................................................