Hvor svært er det at undgå at blive overvægtig?
At en person er overvægtig vil sige, at vedkommendes fedtdepoter i underhuden omkring indvoldene er unormalt store.
Langt de fleste ældre danskere er overvægtige, idet deres vægt ligger over, hvad man har kaldt for idealvægten.
Den kan man i meget grove træk finde frem til ved hjælp af personers højde.
En mand må veje lige så mange kilo, som hans højde, målt i centimeter, overstiger 100, minus 10 procent. Det vil sige, at en mand på 180 centimeter har en idealvægt på 72 kg. - de tal er i 2013 måske ved at ændre sig.
Kvinder bør veje forholdsvis lidt mindre, da deres knoglebygning er spinklere end mandens.
Mens en mand, der er 170 centimeter høj, har en idealvægt på 63 kg, bør en kvinde af samme højde ikke veje mere end 60 kilo.
Vi har på internettet fundet et par link der kan regne det ud for dig:
http://hvor-meget-skal-jeg-veje.dk/
www.motion-online.dk/
Da nogle er spinkelt bygget og andre har et veludviklet knoglesystem, der vejer godt til, er reglen med hensyn til forholdet mellem højde og legemsvægt ikke altid til at stole på, og personer, der ønsker at vide, hvor meget de bør veje for at undgå, at overvægt skal forringe deres sundhedstilstand, bør spørge deres læge om, hvad der er deres specielle idealvægt.
Ved samme lejlighed kan man bede om en personligt afpasset diætseddel der bør følges, hvis idealvægten skal opnås eller tilnærmes, for end ikke på vægtområdet bør man være fanatiker.
Vi udnytter 90 procent af de kilojoule (kalorier) - der findes i den mad, vi spiser. (4,184 joule svarer til en kalorie).
Når de fleste af os med alderen bliver tungere, end vi burde, skyldes det først og fremmest, at vi indtager flere kilojoule (kj) eller kalorier (kcal), end vi omsætter gennem vort energiforbrug, og i anden række ligger det i, at vi får for lidt motion.
Man forbrænder ikke ret meget gennem motion, man skal løbe 150 km for at tabe et kilo, men motionen giver en bedre appetitregulation, mens denne synes at svigte hos mennesker, der aldrig bevæger sig.
Man bliver fed af for fed mad og for mange søde sager, og man kan også bliver overvægtig af øl, spiritus og sødvand.
Fedtdepoterne, der særlig findes foran på maven og på bagdelen, består af en slags bindevæv, hvis celler er omdannet til store fedtceller.
At være fed er uskønt, og det er også sundhedsfarligt, da det overbelaster hjertet og disponerer til åreforkalkning, for højt blodtryk, sukkersyge, galdesten og nyresten.
Overvægtige personer har en betydeligt højere risiko for at dø tidligt end slanke mennesker.
Hvert kilo overflødigt fedt, som vi bærer rundt på, repræsenterer en kilojouleværdi på 29.288 (7.000 kalorier), og skal vi tabe blot et halvt kilo i løbet af en uge, skal vi altså daglig spise 2.092 kilojoule (500 kalorier) mindre, end vi har brug for til at holde vægten.
Det er i praksis svært, og det er meget lettere at nedskære den daglige kalorie-ration med kun 1. 046 kilojoule (250 kalorier) pr. dag og tabe lige så meget ved hjælp af en times spadseretur hver dag.
Hvis man under spadsereturen går 7 km, må man gerne gå langsomt og standse lidt ind imellem, hvis formålet med turen udelukkende er at tabe sig. Arbejde er nemlig lig med vægt gange vej, og tiden spiller her ingen rolle. Det gør den derimod, hvis man ønsker at øge sin maksimale iltoptagelse, der er det samme som kondi-tallet.
Evnen til at udføre langvarigt legemligt arbejde (for eksempel under en sportskamp) afhænger næsten udelukkende af organismens evne til at transportere ilt gennem blodet til musklerne, og for at forbedre sin form behøver man kun kort tids daglig hård træning.
Mange er for tykke, fordi de bevæger sig for lidt. Men hovedårsagen til overvægt er forkerte spisevaner. Der indtages simpelt hen for meget mad hver dag.
Den bedste af alle afmagringskure er at spise ganske som man plejer, men blot betydeligt mindre. Samtidig bør man dog så vidt muligt undgå fedt og sukker i kosten og holde sig helt fra kager og slik, men tage en blandet vitamintablet hver eller hveranden dag.
Salat, agurker, grønsager, kål, bær, æbler, pærer, citroner, appelsiner, grapefrugt, kærne- og skummetmælk er det, der feder mindst, mens fedt kød, fedt, smør, margarine, chokolade, nødder, wienerbrød og torskelever feder mest.
Det er meget svært for overvægtige mennesker at tabe sig, og det bør i hvert fald foregå over meget lang tid, hvis det skal holde.
Af dem, der forsøger en afmagringskur, vil de færreste opnå et vægttab, og af de få, der virkelig taber i vægt, vil de fleste have taget på igen efter et par måneders forløb.
Afmagring på et hospital koster vel i vore dage samfundet over 5.000 kroner pr. dag, og den hjælper i reglen kun for en kort tid.
De, der er stærkt invaliderede på grund af abnorm stor overvægt, kan i rene undtagelsestilfælde blive hjulpet ved den såkaldte shunt-operation, hvorved et stort stykke af tyndtarmen sættes ud af funktion.
Det var en metode, som man i sin tid stillede visse forhåbninger til, men som lægerne, efter de erfaringer, der er gjort med operationen, nu helst undgår.
Metoden er effektiv, men har ubehagelige bivirkninger.
Det er hændt, at en, der har fået foretaget shunt-operationen, og som er gået ned i vægt, har bedt om at få tyndtarmen sat i funktion igen.
Det skete med det forudsagte resultat, at vedkommende igen blev abnormt svær.
Det er altså meget svært for ikke at sige umuligt at ændre den vægt, som man så at sige er programmeret til fra fødslen.
Men naturligvis har næringsmiddel-tilbuddet noget med vægten at gøre.
Det har blandt andet vist sig, at gennemsnitsvægten er steget i de lande, hvor der tidligere har været knaphed på levnedsmidler, men hvor der ikke længere hersker knaphed. Her er også antallet af overvægtige steget stærkt.
Der må øjensynligt i hjernen findes et vægt-regulations-centrum, som det er meget svært at sætte sig op imod.
Nok er det muligt for alle med viljestyrke at gå ned i vægt, men som regel vender de i tidens løb tilbage til den vægt, som er naturlig for dem, selvom de hellere ville være tyndere, når de er overvægtige.
• Se sult.
.............................................................................................................