Hvad forstår man ved en blodsænkning?
En blodsænkning (SR) er et mål for den hastighed, hvormed de røde blodlegemer synker i en blodprøve, som man har hindret i at stivne.
Sænkningshastigheden er forskellig under forskellige sygelige tilstande, og sænkningen er derfor af stor betydning som et almindeligt sygdomstegn.
De røde blodlegemer udgør 40 til 45 procent af blodets rumfang, og de synker langsomt til bunds i en blodprøve. Det sker hos alle mennesker, også hos de raske.
Når man skal måle sænkningshastigheden, tager man en blodprøve fra patienten og anbringer den i et smalt lodretstillet glasrør, efter at man har tilsat prøven et opløsningsmiddel, så blodet ikke koagulerer.
De røde blodlegemer synker efterhånden til bunds og efterlader en søjle af hvidgul blodvæske (plasma) foroven. Det er denne søjle, man måler efter en times forløb.
Søjlens højde i millimeter er målet for blodets sænkningshastighed.
Der er dog en vis fejlprocent, og mindre forskelligheder fra en måling til en anden er ikke noget, man lægger vægt på.
Hos sunde og raske mænd vil blodsænkningen være 7-10 mm, og hos sunde kvinder kan den godt være noget højere.
Typiske normalværdier
er:
Mænd Under 50
år: 2 - 15 mm, 50 - 85 år: 2 - 20 mm, over 85 år: 2 - 30 mm
Kvinder Under 50
år: 2 - 20 mm, 50 - 85 år: 2 - 30 mm, over 85 år: 2 - 42 mm
Er der en betændelse i kroppen, kan blodsænkningen være omkring 100 mm, og under en graviditet kan kvinden omkring fødselstidspunktet have en SR på 45, uden at det kan siges at være unormalt eller faretruende. De fleste infektionssygdomme undtagen kighoste og polio medfører en kraftig forhøjet SR. Blodpropper i hjertets kransårer giver også meget høj SR, og det samme gør lungetuberkulose. Også ledsygdomme giver unormal SR.
Sænkningsreaktionen giver således lægen en betydningsfuld diagnostisk vejledning. Man kan dog godt have en sygdom, uden at SR er forhøjet, og man kan også have en noget for høj., SR, uden at det behøver at give anledning til ængstelse.
Men en stærk forhøjet SR vil altid være et betydningsfuldt vink til lægen om at anstille en mere indgående undersøgelse.
.............................................................................................................