Drikkeri i ensomhed er et af de sikreste tegn på, at spiritustrangen er ved at tage overhånd.
Hvad forstår man ved en alkoholiker?
Alkoholister eller alkoholikere kalder man dem, der er så afhængig af alkohol, at de ikke kan undvære det, og som drikker mere end 3-4 genstande regelmæssigt hver dag.
Man kan strides om, hvilken definition man skal give ordet alkoholiker. Der er dem, der mener, at alkoholiker er man, når drikkeriet går ud over den sociale status, familielivet og omdømmet.
Lægeligt betragtet er den alkoholiker, som daglig eller i perioder drikker spiritus vanemæssigt og i et sådant omfang, at personen tager skade af det både i social, legemlig og psykisk henseende.
Man regner med tre stadier af udviklingen:
Det første kaldes for alkoholismus excessivus, hvorunder alkoholforbruget endnu ikke er helt ude af kontrol efter to til tre års overdreven alkoholindtagelse.
Andet stadium er alkoholismus addictivus, hvor alkoholikeren ofte reagerer sygeligt på alkohol-doser, som andre tåler, og på dette stadium kan alkoholforbruget ikke mere styres og kontrolleres.
På sidste stadium, alkoholismus complicatus, er der opstået alvorlige skader på centralnervesystemet, alkoholikeren er psykisk reduceret med varige hjerneskader, nedbrydning af personligheden og social deroute.
Hertil kommer måske leverskader og skrumpelever (se levercirrhose) og delirium tremens (se delirium).
Alkoholismen er sikkert vore dages alvorligste folkesygdom, og dens betydning er desværre tiltagende, ikke mindst fordi der bliver flere og flere alkoholikere iblandt unge mennesker og blandt kvinder. Et løseligt skøn siger, at der er et sted imellem 100.000 og 200.000 i Danmark, og man ved med sikkerhed, at mere end 10 procent af dem er kvinder.
Man ved ikke, hvorfor nogle mennesker bliver alkoholikere, mens andre kan være mådeholdne med deres spiritusnydelse, selvom de har rig lejlighed til at få spiritus. Men alkoholisme er formentlig et symptom på en psykisk lidelse, som for eksempel en neurose. Det er en flugt fra virkeligheden. Man har også kaldt det for en selvmordserstatning eller et alternativ til selvmord. Alkoholikeren vil bort fra sine pinagtige problemer, men gør dem blot værre ved sit drikkeri. En alkoholiker er et menneske i nød, der har brug for hjælp fra et andet menneske, og en sådan hjælp ydes i praksis bedst af en anden alkoholiker, der er tørlagt, altså totalt afholdende, og som kender en alkoholikers fristelser og er klar over, at den eneste løsning på alkoholikeren s problemer går igennem total afholdenhed.
Tørlagt alkoholiker burde være en hædersbetegnelse.
Da man ikke her i landet med tvangsmidler kan forhindre alkoholikere i at ødelægge sig selv totalt, kan behandlingen af dem kun ske efter egen tilskyndelse, eventuelt under pres fra familien.
Hvis det skal være muligt at hjælpe en alkoholiker ud af hans spiritusmisbrug, må vedkommende selv have et stærkt ønske om det og må derefter helt afholde sig fra alkohol under enhver form, og som et bevis på, at en alkoholiker er motiveret for at komme ud af sit sygelige misbrug, forlanger mange behandlende læger, at vedkommende skal gå ind på at tage antabus (disulfiram), der bevirker, at spiritus ikke tåles. Antabus helbreder i sig selv ikke for alkoholisme, men rejser, så længe det indtages daglig og regelmæssig, et kemisk gærde imellem alkoholikeren og den alkohol, som vedkommende ikke alene og uden hjælp kan afholde sig fra at indtage.
Se antabus.
Behandlingen af alkoholikere foregår fortrinsvis på de ambulatorier, som findes overalt i landet, og hvor enhver vederlagsfrit kan henvende sig. Her søger læger og socialrådgivere at yde bistand og sørger for, at alkoholikeren bliver afvænnet og går på en antabus-kur. Behandlingen kan være meget langvarig og strække sig over år, og den lykkes kun helt i en trediedel af tilfældene. En trediedel får deres tilstand bedret noget, mens den sidste trediedel falder tilbage i deres misbrug og selvødelæggelse.
Der findes behandlingshjem, hvor alkoholikere kan opholde sig en tid for at blive stabiliseret, og flere foreninger og sammenslutninger søger at yde hjælp og bistand til de alkoholskadede, især Blå Kors, afholdsbevægelsen, Lænken og KFUM's Sociale Arbejde i Danmark.
Det er i de senere år også blevet almindeligt at behandle alkoholisme ved hjælp af gruppeterapi under ledelse af en psykiater eller en psykolog. Alkoholikere, der ønsker at komme ud af deres misbrug, behandles her i grupper, hvor der også ofte løses op for samlivs- og andre problemer, og det klarlægges, hvorfor det er uhensigtsmæssigt at flygte ind i et nedbrydende alkohol-misbrug.
.............................................................................................................