Hvordan måler man legemstemperaturen?
Temperaturen måles ikke ens på alle danske sygehuse. Nogle steder tager man patientens temperatur i armhulen, og på andre afdelinger bruger man mund-temperaturen.
Det er overlægen på den enkelte afdeling, der bestemmer, på hvilken måde temperaturen skal tages.
Når det tidligere her i landet var almindeligst at tage temperaturen i endetarmen, lå det i, at det er en ret sikker metode til at tage temperaturen, der normalt er 37 grader om morgenen og lidt under 37,8 om aftenen.
Måler man temperaturen i armhulen, skal man lægge 5 streger til for at få normaltemperaturen. Det vil sige, at viser termometret 36,5, er temperaturen i virkeligheden 37 grader.
Måler man temperaturen i munden, skal man lægge to streger til. Viser termometret 36,8, er temperaturen i virkeligheden 37 grader.
Forholdsvis raske mennesker, der på et sygehus ikke ønsker at få taget temperaturen i endetarmen (rectaltemperaturen) kan sikkert på de fleste afdelinger få lov til at benytte enten et mund- eller armhule-termometer.
På sygehuse renses og desinficeres termometre omhyggeligt efter brugen.
Ude i praksis er det stadig almindeligst at benytte rectal-temperaturen, dels af vane, og dels fordi det er den måling, der er mest præcis.
.............................................................................................................