Der foretages hvert år mange operationer for lungekræft. - her har lægerne netop fjernet et stykke af en angrebet lunge.
Hvordan opstår lungekræft, og hvor farlig er den?
Lungekræft (lunge-cancer) er en sygdom, der er tiltaget stærkt i hyppighed i vort århundrede, dels fordi lægerne er blevet dygtigere til at diagnosticere den, og dels fordi folk nu bliver ældre. Antallet af konstaterede tilfælde fordobledes fra 1930 til 1960, og væksten fortsætter.
De første symptomer på lungekræft kan være hoste, blodblandet opspyt og smerter i brystet, man da disse symptomer kan forekomme også ved andre lungesygdomme, er en røntgenundersøgelse af lungerne nødvendig til konstatering af en eventuel cancer.
Alle mennesker kan få lungekræft, men storrygere af cigaretter er langt mere udsatte end ikke-rygere.
Der dør i Danmark årligt ca. 1.500 mennesker af lungekræft, og den mest almindelige form skyldes ydre påvirkninger, som nævnt først og fremmest tobaksrygning, især cigaretrygning.
Af hver 1.000 patienter med lungekræft er 800 mænd og 200 kvinder.
En fjerdedel af dem, altså 250 pr. 1.000, kan ikke opereres, fordi svulsten vokser ind i hjertet. Få af denne gruppe kan leve længere end et år.
Ca. 750 af de 1.000, altså tre fjerdedele af patienterne, kan opereres, og af dem overlever ca. 650, men kun 220 af dem er i live uden sygdomssymptomer fem år efter operationen.
Det vil sige, at man af 1.000 patienter med lungekræft kun kan helbrede 220.
I dag dør hver 17. mand i Danmark af lungekræft, men også antallet af friske tilfælde af lungekræft blandt kvinder er stigende, formentlig fordi flere og flere kvinder for år tilbage er begyndt at ryge cigaretter, og fordi kræftfølgerne af cigaretrygningen først viser sig i statistikken i løbet af en 20 års periode.
Man regner med, at imellem 70 og 80 procent af alle lungekræftdødsfald kunne være undgået, hvis der ikke fandtes noget, der hed cigaretrygning.
• Se kræft.
.............................................................................................................