Poliovaccinen - på et stykke sukker - har udryddet børnelammelsen i Danmark.
Hvordan børnelammelsen blev udryddet i Danmark
Polio blev tidligere kaldt for børnelammelse, fordi denne virus-sygdom først og fremmest ramte børn og unge mennesker.
Man ved, at mange børn tidligere fik den uden at blive ret meget syge af den, men i andre tilfælde trængte virus ind i centralnervesystemet og førte til lammelser, som også kunne ramme åndedrætscentret eller fremkalde meningitis, som medførte døden.
Polio var en ret sjælden sygdom i Danmark før år 1900, men førte i første halvdel af 1900-tallet epidemier, især om efteråret, og man havde ingen effektive midler til at forebygge eller behandle sygdommen med.
Den sidste store epidemi forekom i 1952, da der var flere tusinde tilfælde, men nu ser det ud til, at polioen er udryddet i Danmark, hvilket alene skyldes, at man i midten af 1950'erne fik udviklet vaccine mod denne sygdom, der skyldes poliovirus af tre forskellige typer.
I Danmark vaccineres der imod polio i to omgange. Først gives der i 5,6 og 15 måneders alderen indsprøjtninger med dræbt polio-virus sammen med vaccinationerne imod difteri og stivkrampe. Denne vaccination giver god beskyttelse i nogen tid, men varig beskyttelse opnås først, når børnene i 2, 3 og 4 års alderen får levende, men svækket polio-virus som dråbe på et stykke sukker. De får derved beskyttelse mod en type polio-virus hvert år.
Polio findes endnu i udlandet, og det kan derfor blive skæbnesvangert at undlade at lade danske børn poliovaccinere. Bliver det almindeligere at undlade vaccinationerne, kan polioen igen vende tilbage til Danmark.
.............................................................................................................