Hvorfor har man internationalt ændret betegnelsen kalorie?
Ifølge en bestemmelse, truffet af EF, har vi siden 1. januar 1978 i stedet for kilo-kalorier (kcal.) regnet med kilojoule (kJ).
1 kilo-kalorie svarer til 4,184 kilojoule.
Betegnelsen joule kommer fra navnet på den britiske fysiker James Prescott Joule (1818-1889), der i 1842 opstillede den såkaldte Joule's lov, der siger, at varmeudviklingen i en elektrisk leder er proportional med strømstyrkens kvadrat. Joule påviste også, at varme er en form for energi.
Joule (udtales: djuul) er en måleenhed for varme og energi, der indgår i det såkaldte mks-system, der blev foreslået i 1901 med grundenhederne meter (m), kilogram (kg) og sekund (s).
Heraf er udviklet mksa-systernet og SI-systemet.
Mksa-systemet har grundenhederne meter, kilogram, sekund og ampere.
SI-systemet blev vedtaget i 1960 for at samordne (standardisere) systemerne. Det har grundenhederne kilogram, sekund, ampere, kelvin og candela. Kelvin er måleenhed for temperatur med 0 som det absolutte nulpunkt (minus 273,15 grad Celsius). Candela er måleenhed for lysstyrke.
Joule indgår som led i SI-systemet, og det er praktisk at have et internationalt system, så der ikke opstår misforståelser forskerne og landene imellem, men i praksis sker der ikke noget ved, at almindelige mennesker regner med kalorier nogle år endnu.
1 kilo-joule er lig med det arbejde, der udføres, når kraften i newton virker langs en vej på 1 meter, (en newton er lig med den kraft, der giver massen (1 kg) accelerationen 1 meter pr. sekund).
• Se kalorier.
.............................................................................................................