Hvordan kan vi opfatte dufte?
Mennesket kan kun registrere fire forskellige smagskvaliteter: sødt, surt, salt og bittert, men det kan opfatte i titusindvis af forskellige dufte, og man kan kun karakterisere en duft ved at henvise til en anden og kendt duft.
Selve sanseorganet for lugte, lugteepithelet, ligger med et i hver næsehule og dækker tilsammen et areal på 6 kvadratcentimeter. Det indeholder i millionvis af receptorer (modtagere).
Lugte-epithelet er gulbrunt, men man ved ikke, om dets farve har nogen betydning. Ved almindelig indånding passerer kun 2 procent af indåndingsluften hen over det, men der kommer mere, når man snuser.
Menneskets evne til at opfatte lugte er forsvindende ringe i sammenligning med for eksempel hundens.
Receptorcellerne i lugte-epithelet er forbundet med hjernens lugteløg (bulbus olfactorius).
Man regner med, at menneskets lugtesans er 10.000 gange så følsom som dets smagssans, og det er i virkeligheden mere på grund af lugtene, synet og konsistensen af maden end på grund af selve smagen, at vi nyder den.
Evnen til at opfatte lugte svækkes stærkt med alderen, stærkest hos mænd.
Det kan ikke i enkeltheder forklares, hvordan lugteoplevelsen kommer i stand, men en af teorierne om det går ud på, at der i lugte-epithelet sker en forbindelse af æggehvidestoffer og duftmolekyler, som kan opfattes af hjernen.
.............................................................................................................