Hvad har vaccinationen mod kighoste betydet?
Kighoste (pertussis) er en meget smitsom sygdom i bronkierne og svælget, fortrinsvis hos børn. Den kan være farlig for helt små børn, da den kan give åndenød og kramper efter de voldsomme hosteanfald, der kan slutte med opkastning.
Sygdommen, der forårsages af kighostebaciller, varer fra 6 til 8 uger.
Inkubationstiden er omkring en uge, og barnet er smittefarligt, før det begynder at hoste.
Man får som regel kun kighoste en enkelt gang i sit liv.
Kighoste er en sygdom, som den nyfødte ikke er beskyttet imod gennem antistoffer fra moderen, men så snart barnet er fem uger gammelt og i stand til selv at danne antistoffer, vaccinerer man det imod kighoste første gang, og derefter igen, når det er ni uger og påny for tredie og sidste gang, når det er 9-10 måneder.
Kighostevaccinationerne har i nogle kredse uberettiget været lagt for had. Alle raske børn, der ikke reagerer voldsomt på vaccinationerne, bør vaccineres alle tre gange med kighostevaccine, men hvis børn får omkring 40 graders feber i tilslutning til vaccinationerne, kan eller bør man afbryde.
Før man havde kighostevaccinationerne, døde der hvert år i Danmark små børn af kighoste, men efter at de er indført, er der praktisk taget ingen dødsfald af denne sygdom.
.............................................................................................................