Hvordan nye behandlingsmetoder har virket
Lungebetændelse (pneumoni) var tidligere en livstruende sygdom, men efter indførelse af behandlingen med kemoterapeutika, penicillin og andre antibiotika er lungebetændelse blevet langt mindre farlig.
I begyndelsen af århundredet var lungebetændelse en af de hyppigste dødsårsager blandt ældre. Mellem 10 og 30 procent af patienterne døde.
Det er den bacillære lungebetændelse, der er farlig, men den kan man nu bekæmpe effektivt med de nævnte midler. Den kan være en følgesygdom ved for eksempel influenza, og det var lungebetændelserne og ikke selve influenzaen, der krævede de mange døde under Spansksyge-epidemien i 1919.
Virus og mycoplasma kan også give lungebetændelse, men den er ikke nær så farlig som den bacillære. Farligt er det derimod, hvis influenza-, mæslinge- eller skoldkoppevirus angriber lungerne, men det sker sjældent.
Overfor virus-lungebetændelserne har man ingen effektiv behandling.
Bakterielt fremkaldt lungebetændelse begynder pludseligt og voldsomt med høj feber og kulderystelser, mens den virusfremkaldte lungebetændelse begynder mere snigende og i reglen er mere godartet.
.............................................................................................................