Hvordan bør en rigtigt sammensat kost være?
Man kan roligt spise den mad, som man erfaringsmæssigt tåler, men man skal sørge for at spise så alsidigt som muligt og ikke mere af den energigivende kost end, at man holder sin vægt indenfor det normale, så man ikke bliver overvægtig.
Man skal også sørge for at give sine børn gode kostvaner og vænne dem til en ernæringsrigtig kost uden for meget fedt og for mange søde sager.
Man kan groft inddele kosten i to slags:
1) de beskyttende levnedsmidler, der tilfører kroppen vitaminer, mineralstoffer og livsvigtige æggehvidestoffer (proteiner) og
2) de energigivende levnedsmidler, der tilfører kroppen brændstof. Det er kulhydrater, fedtstoffer og protein (men også alkohol, som uden skade helt kan undværes, har en vis brændværdi).
I Danmark har vi 6 kostgrupper, der er blevet kaldt for kostens grundpiller, og man bør helst spise af dem alle 6, om ikke hver dag, så i det mindste hver uge, så kosten ikke bliver for ensidig:
1) Mælk og ost
2) Kød, fisk og æg
3) Grønsager og kartofler
4) Frugt og bær
5) Brød, mel og gryn
6) Smør, margarine, fedt og olie.
Sukker, sirup, syltetøj, chokolade og kager er ikke taget med, og kan helt undværes, eller bør kun indtages i små mængder og lejlighedsvis, altså helst ikke hver dag.
Den rigtige kost er alsidig og velafbalanceret, indeholder de rigtige næringsstoffer og skal helst indtages veltillavet ved faste måltider og serveres tiltalende, for man smager også med øjnene.
Hvis energiindtagelsen overstiger behovet, fører det uvægerligt til fedme og overvægt, men hvis energiindtagelsen er mindre end behovet, går man med sikkerhed ned i vægt.
Regelmæssig motion øger energibehovet, virker appetitregulerende og modvirker åreforkalkning.
Er man ikke sikker på, at ens kost er helt rigtigt sammensat, kan man som en sikkerhedsforanstaltning i vinterhalvåret tage en blandet vitamintablet hveranden dag, eventuelt hver dag.
Se joule, kalorier, overvægt og vitaminer.
.............................................................................................................