Migræne kan give næsten uudholdelige smerter, - det eneste gode, der kan siges om lidelsen er, at den hos mange har en tilbøjelighed til at aftage med alderen.
Hvordan behandler man migræne?
En af de værste former for hovedpine der findes, er migrænen, der kommer i anfald. Den er en virkelig plage for den, som lider af den, og kun søsygen kommer som ubehagfornemmelse op på siden af den.
Om migrænen kan der kun siges det positive, at den aldrig er livstruende, aldrig er vedvarende, og at den i reglen ikke giver anfald hele livet igennem.
Et anfald plejer at indledes med synsforstyrrelser, en flimren for øjnene, og derefter kommer der kvalme og opkastninger og smerter i den ene side af hovedet, især i området over det ene øje og tindingen.
Det er denne halvsidighed, der har givet sygdommen dens græske navn hemicrania, der er blevet forvansket til det franske migraine og det danske migræne.
Migrænesmerter er særdeles ubehagelige, ofte dunkende i takt med pulsslaget, altid trykkende, men undertiden også borende og stikkende.
Hver tiende dansker har haft migræne, men den, der ikke selv har prøvet det, kan ikke forestille sig, hvor ubehagelig en lidelse det er. Helst vil patienten ligge i et helt mørkt værelse med hovedet ind mod væggen, for der er stærk overfølsomhed for lys og støj.
Lidelsen er hyppigere hos kvinder end hos mænd, og den er formentlig i nogen grad afhængig af en arvelig disposition Psykiske forhold spiller også ind, og migræne er en af de såkaldte psyko-somatiske lidelser.
Dens egentlige årsag er ukendt, men man ved. at der ved migræneanfaldets begyndelse sker en indsnævring af nogle af de blodkar, der fører til hjernen, hvorimod selve smerterne kommer ved en efterfølgende stærk udvidelse af karrene.
Anfaldene skyldes næppe hormonale ændringer, men mange kvinder, som får migræne i forbindelse med menstruationen, er anfaldsfri, når de er gravide eller bruger p-piller. Hos andre forværrer p-pillebrug migrænen, og så bør disse kvinder ikke bruge p-piller, da der netop hos dem kan være en øget risiko for dannelse af blodpropper.
Man ved, at stoffet tyramin, der findes i mange levnedsmidler og især i chokolade, ost og rødvin, kan fremkalde anfald af migræne, og derfor gør personer med migræne klogt i at holde sig fra ting, som de erfaringsmæssigt ikke tåler.
Nogle siger, at de har migræne, når de har en kraftig hovedpine ligesom nogle siger, at de har haft influenza,
når de har været stærkt forkølede, men der er en ret markant forskel mellem migræner og andre former for hovedpine.
Tidligere gav man morfin til patienter med migræne med det sørgelige resultat, at nogle af dem blev morfinister og medicinvrag.
Nu bruger man forskellige andre stoffer, især ergotamin, der findes i gynergen og lignende præparater. Det kan gives i form af indsprøjtninger til lindring af anfaldene eller tages forud for et forventet anfald, men det bør højst anvendes to til tre gange hver måned, da det ellers kan give kronisk hovedpine, og da dets stærkt blodkarsammentrængende virkning ved langvarig brug kan give dårligt blodomløb i benene, hvis første udslag er konstant kolde fødder.
• Se gynergen.
.............................................................................................................